Aanpassing tijdens schriftelijk examen

Aanpassing tijdens schriftelijk examen [115]
Printvriendelijke versie

Je organiseert de selectie voor de functie van receptioniste in een OCMW. Een slechtziende vrouw, die deelneemt aan het schriftelijk examen, vraagt een aanpassing opdat zij de vragenlijst zou kunnen lezen. Dat is een probleem omdat je niet wil dat de commissieleden deze kandidaat kunnen herkennen aan het feit dat haar vragenlijst is afgedrukt op een groter vel papier dan dat van de andere kandidaten. Ga je die aanpassing toestaan?

Aanpassing tijdens schriftelijk examen

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Als werkgever/-geefster moet je aanpassingen van het schriftelijk examen toestaan zodat kandidaten met een handicap er net als iedereen aan kunnen deelnemen. Deze aanpassing moet echter redelijk zijn, wat hier duidelijk het geval is. Het is mogelijk om in andere procedures te voorzien om de anonimiteit te waarborgen; aan deze procedures zijn geen excessieve kosten verbonden.

De redelijke aanpassing

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Er kan een creatieve oplossing worden gezocht om het examen aan te passen en toch de anonimiteit te waarborgen. Deze adviezen worden vaak voorgesteld voor slechtziende kandidaten:
- Lees de vragen luidop voor het examen, wat ook helpt voor mensen met dyslexie.
- Wanneer de vragenlijst op de computer staat, dan kan de kandidaat/kandidate eventueel gebruik maken van een programma dat de tekst vergroot. In dat geval moet de kandidaat/kandidate plaatsnemen op de laatste rij om te vermijden dat de anderen zijn/haar antwoorden zouden kunnen lezen.
- Projecteer de vragen op de muur zodat ze beter leesbaar zijn.

Voor technisch advies, professionele ondersteuning of compensatiemaatregelen neem je best contact op met het regionaal fonds van het gewest waar de medewerker/-werkster woont:

Voor het Vlaams en het Brussels Gewest: http://www.vdab.be/arbeidshandicap
Voor het Waals Gewest: https://www.aviq.be 
Voor het Brussels Gewest (Franstalig): http://www.Phare.irisnet.be
Voor de Duitstalige Gemeenschap: http://www.dpb.be

 

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.