Auto vereist voor de functie

Auto vereist voor de functie [168]
Printvriendelijke versie

Je leidt een kmo. Je zegt aan Patrick, die je pas in dienst genomen hebt als commercieel afgevaardigde, dat hij over een eigen wagen moet beschikken voor zijn professionele verplaatsingen. Patrick weigert, want hij bezit er geen en hij vindt die uitgave overdreven. Je vindt dat hij niet coöperatief is en bedreigt hem met ontslag. Patrick neemt contact op met Unia.

Auto vereist voor de functie

juridisch antwoord

Avis juridique: 

De eis om over een eigen voertuig te beschikken voor professionele verplaatsingen zou een discriminatie op basis van het criterium vermogen kunnen vormen.

Een voertuig aanschaffen kan immers een aanzienlijke investering zijn. Zo'n eis zou dus als discriminerend kunnen worden beschouwd als de werknemer/-neemster zijn/haar functie kan uitoefenen door zich met andere middelen te verplaatsen. Eisen dat een werknemer/-neemster over een rijbewijs beschikt, is daarentegen gewettigd als de functie dit vereist en als de onderneming een voertuig ter beschikking stelt van de werknemer/-neemster.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Het is raadzaam om in de werkaanbieding te vermelden of de functie regelmatige verplaatsingen vergt en het bedrag van de kilometervergoeding mee te delen. Je kunt ook zorgen voor oplossingen die het gebruik van het openbaar vervoer en van een op korte of lange termijn gehuurd voertuig combineren.
 

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.