Ben je actief in het verenigingsleven?

Ben je actief in het verenigingsleven? [45]
Printvriendelijke versie

Je bent verantwoordelijk voor de selectie van een kandidaat, die openbare activiteiten zal moeten organiseren. Je vraagt je af of de vraag "ben je actief in het verenigingsleven?" wettelijk toegelaten is.

Ben je actief in het verenigingsleven?

juridisch antwoord

Avis juridique: 

De CAO nr. 38 legt de werkgever de verplichting op om de persoonlijke levenssfeer van de kandidaat-werknemers te respecteren (artikel 11). Ze verbiedt dus vragen die geen verband houden met de aangeboden functie, bijvoorbeeld op het gebied van geloof of religieuze praktijken (tenzij er een rechtstreeks en te rechtvaardigen verband met de uit te voeren taken bestaat), herkomst, politieke of syndicale voorkeuren. Deze regel is niet enkel van toepassing op de werkgever, maar ook op personen zoals psychologen en artsen die in naam van de werkgever deelnemen aan de selectie.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Als je een kandidaat/kandidate zoekt die de werking van de vereniging kent en kan terugvallen op een netwerk in dat milieu, beschrijf je deze verwachtingen best in de jobaanbieding.

Tijdens het selectiegesprek richt je je op de vaardigheden, de uit te voeren taken en de arbeidsvoorwaarden voor deze specifieke functie.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.