Dienstencheques

Dienstencheques [173]
Printvriendelijke versie

Je bent verantwoordelijk voor een dienstenchequebedrijf. Je hebt een klant die een oudere dame is en zelf enkel Nederlands spreekt. Ze wil niet langer werken met de huishoudhulp, die geen Nederlands begrijpt en spreekt. Hoe ga je reageren?

Dienstencheques

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Eisen dat de poetshulp het Nederlands voldoende beheerst en vlot kan communiceren met de klant is gewettigd en noodzakelijk voor de uitoefening van de functie. Men kan een werknemer/-neemster echter niet uitsluiten als er enkel sprake is van een licht buitenlands accent of kleine taalfouten die een vlotte communicatie in de desbetreffende taal niet in de weg staan.
Let op: Unia is niet bevoegd voor dit criterium, maar zou bevoegd kunnen zijn op basis van het criterium afkomst.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Het huis van het Nederlands in Brussel stelt een beeldwoordenboek ter beschikking voor poetspersoneel. Het is gratis te downloaden: 

https://www.huisnederlandsbrussel.be/assets/images/Publicaties/PDFs/Huis_Nederlands_Brussel_Proper_NL.pdf

of je kan het bestellen op dezelfde site:
http://www.huisnederlandsbrussel.be/dictionaries

Je vindt er ook andere beeldwoordenboeken en brochures voor o.a. ziekenhuispersoneel, verkopers, …
Voor personeel uit de horecasector bestaat er de gratis website http://www.eurocatering.org, die honderden oefeningen in 11 talen aanbiedt. Ook schoonmaken hoort daarbij. 

De stad Gent bracht de brochure Radicaal voor taal uit.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.