Een directrice met burn-out

Een directrice met burn-out [6]
Printvriendelijke versie

Martine is diensthoofd van de juridische dienst van een bank. Ze heeft een zware periode achter de rug. Haar dienst heeft door de bezuinigingen heel wat veranderingen ondergaan. Niet alleen is het aantal taken toegenomen, maar zijn er ook medewerkers ontslagen zonder dat ze vervangen werden. Ze heeft dit al verschillende keren proberen aan te kaarten bij de directie, zonder resultaat. Bijgevolg heeft ze veel op zich genomen, bovenop haar gewone takenpakket. Haar werkdagen werden steeds langer en ook tijdens het weekend werkte ze verder. Dit alles resulteerde in een burn-out en 9 maanden afwezigheid.
Bij haar terugkomst vraagt Martine aan de directie om 4/5de te mogen werken, haar taaklast te verminderen en een opleiding over het omgaan met stress op de werkvloer. De directie weigert dit, omdat ze haar burn-out had kunnen vermijden "als ze zich meer op de prioriteiten geconcentreerd had".
 
De gratis onlineopleiding eDiv maakt je wegwijs in de antidiscriminatiewetgeving. Verken meer voorbeeldsituaties of volg de volledige modules rond handicap, diversiteitsbeleid of antidiscriminatiewetgeving.

Een directrice met burn-out

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Als een ziekte blijvende symptomen veroorzaakt, beschouwt de wet het als een handicap. In dat geval zijn redelijke aanpassingen verplicht. Je moet dus de gevraagde aanpassingen onderzoeken op hun redelijkheid. Je onderzoekt in overleg met de betrokkenen wat er wel of niet mogelijk is. Dit schema helpt je.
Ook de arbeidsgeneesheer en de behandelende arts of een expert in de materie kunnen je helpen. De gevraagde aanpassingen kunnen onredelijk zijn
- als ze de organisatie van het werk onmogelijk maken of
- als ze negatieve gevolgen zouden hebben voor de collega’s...
Je bekijkt dan met het diensthoofd welke andere functies eventueel mogelijk zijn.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Als bedrijf bekijk je de gevraagde aanpassingen apart en beoordeel je de redelijkheid ervan. De aanvraag om 4/5de te mogen werken bijvoorbeeld zou als onredelijk beoordeeld kunnen worden als een permanente aanwezigheid vereist is. Langs de andere kant riskeer je om een indirecte discriminatie te creëren, omdat er heel wat vrouwen 4/5de werken. Je sluit zo vrouwen uit van directiefuncties, wat op lange termijn nefast is voor het bedrijf.
 
Martine's vraag om haar aantal taken te verminderen kan redelijk zijn. De preventieadviseur psychosociale risico’s kan na analyse adviseren om de functie te hertekenen, omdat ze na de bezuinigingen niet meer werkbaar is. Te zware functies vormen een risico voor een bedrijf.
 
Martine's vraag om een vorming stressbeheer te mogen volgen is redelijk, omdat elke werknemer x-aantal dagen vorming per jaar moet volgen. Het is aan de directie om het welzijn van de werknemers te garanderen. Het welzijn van werknemers heeft invloed op de productiviteit van bedrijven.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.