Een klacht wegens racisme

Een klacht wegens racisme [206]
Printvriendelijke versie

Eén van je werknemers dient een klacht in wegens pesterijen, intimidatie en racisme bij de preventieadviseur. De klacht is gericht tegen een andere collega. Tijdens het onderzoek zegt de klager dat hij niet langer wil samenwerken met de collega in kwestie.

Een klacht wegens racisme

juridisch antwoord

Avis juridique: 

In afwachting van het verslag van de preventieadviseur (dat kan enkele maanden duren), legt de wet de werkgever/-geefster op om voorlopige maatregelen te treffen als de ernstigheid van de feiten dat vereist. Je preventieadviseur moet je in dit geval voorlopige maatregelen voorstellen in afwachting van zijn analyse rapport. Dit zijn aanbevelingen die je niet verplicht bent te volgen. De voorlopige maatregelen moeten in elk geval proportioneel en redelijk zijn om niet de indruk te weken dat we geen respect hebben gehad voor de bescherming van de werknemer tegenover represailles.

Verder is de klager beschermd tegen represailles, d.w.z negatieve en eenzijdige maatregelen als straf voor zijn klacht. Wij raden je dus af om hem zonder zijn toestemming over te plaatsen of te muteren, zelfs om hem tegen zichzelf te beschermen.

Wet voor welzijn op het werk en tegen pesterijen

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Wij raden je aan om in aanwezigheid van de preventieadviseur een gesprek te hebben met de klager om na te gaan of het mogelijk is om met zijn toestemming voorlopige maatregelen te treffen.

De preventieadviseur kan in zijn/haar verslag ook rekening houden met jouw wens als werkgever/-geefster om het welzijn van je werknemers te behartigen.

In zijn/haar verslag zal de adviseur aanbevelingen formuleren die kunnen worden aangevuld met adviezen van Unia voor het deel "racisme" van de klacht.

Wet voor welzijn op het werk en tegen pesterijen

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.