Foto graag

Foto graag [27]
Printvriendelijke versie

Als manager organiseer je een selectie voor een commerciële functie. Je beschrijft de vereiste competenties. Je vraagt je af of je kunt eisen dat de kandidaat/kandidate een foto voegt bij zijn/haar curriculum vitae.

Foto graag

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Hoewel een dergelijke eis op zich geen verschillende behandeling inhoudt op basis van een beschermd criterium, kan een dergelijk verzoek wel een vermoeden van discriminatie doen rijzen wanneer iemand niet wordt aangeworven.

Niet alleen op basis van een eventuele fysieke eigenschap, maar ook op basis van andere criteria, zoals bijvoorbeeld de huidskleur, handicap, afkomst, religieuze overtuiging, geslacht… Wanneer de afgewezen kandidaat/kandidate van oordeel is dat hij/zij werd gediscrimineerd, dan moet jij bewijzen dat het niet op basis van een beschermd criterium is dat jij beslist hebt om zijn/haar kandidatuur niet in aanmerking te nemen.

Passende en noodzakelijke rechtvaardiging

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Wanneer de kandidaten een foto moeten opsturen, dan kunnen zij zich afvragen of je gaat selecteren op basis van het uiterlijk. Een kandidaat/kandidate moet in de eerste plaats worden beoordeeld op basis van zijn/haar ervaring, opleiding en eventueel zijn/haar relationele kwaliteiten, en niet op basis van zijn/haar uiterlijk. Je neemt je beslissing op basis van het profiel en de competenties, die vereist zijn voor de functie.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.