Fysieke kracht gevraagd

Fysieke kracht gevraagd [20]
Printvriendelijke versie

Je bent zaakvoerder van een KMO en je zoekt een magazijnmedewerker. Een man van 57 jaar stelt zich kandidaat, maar je verwerpt zijn kandidatuur omdat je ervan uitgaat dat iemand van die leeftijd dit werk fysiek niet meer aankan en de werking van het magazijn niet kan waarborgen. Een vrouwelijke kandidate van 32 jaar stelt zich ook kandidaat maar je verwerpt haar kandidatuur om dezelfde redenen. Je geeft de voorkeur aan een jonge mannelijke kandidaat.

Fysieke kracht gevraagd

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Als werkgever/-geefster heb je het recht om te eisen dat een kandidaat/kandidate fysiek geschikt is voor het werk dat je voorstelt. Je mag echter niet zomaar op basis van de leeftijd of het geslacht beslissen dat iemand ongeschikt is. Dan baseer je je op vooroordelen en stereotypes.

Een onderscheid dat is gebaseerd op de leeftijd of het geslacht kan slechts gerechtvaardigd worden indien er sprake is van een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste. Dit betekent dat, gezien de aard en de context van de functie, enkel personen van een bepaalde leeftijdscategorie of enkel mannen de job kunnen uitoefenen. Bijvoorbeeld (voor wat het criterium geslacht betreft) werf je een mannelijke mannequin aan om reclame voor mannenkledij te maken.

Wezenlijke en bepalende beroepsvereiste

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Je kunt een praktische proef organiseren die een arbeidssituatie simuleert, met inbegrip van de handelingen en de typische fysieke inspanningen, die eigen zijn aan de functie. Stel op voorhand beoordelingscriteria op: zelfstandig kunnen werken of niet, oplossingen kunnen bedenken om de fysieke belasting aan te kunnen, bewust zijn van ergonomie, anticiperen op risico's, enz.
Wanneer je twijfelt of wanneer je de fysieke geschiktheid voor een functie van een kandidaat/kandidate, ongeacht leeftijd of geslacht, moeilijk kunt inschatten, dan kun je advies vragen aan de arbeidsgeneesheer, die de kandidaat/kandidate nog voor de aanwerving onderzoekt. Neem hiervoor contact op met een preventiedienst (intern of extern naargelang de grootte van je onderneming).

Meer informatie vind je op:
- http://www.diversiteit.be/collectieve-arbeidsovereenkomst-nr-38
- http://www.werk.belgie.be

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.