Moedertaal Nederlands of Frans?

Moedertaal Nederlands of Frans? [207]
Printvriendelijke versie

In een werkaanbieding vraagt een onderneming kandidaten met moedertaal Nederlands of Frans.

Moedertaal Nederlands of Frans?

juridisch antwoord

Avis juridique: 

De taal is een beschermd criterium in de antidiscriminatiewetten (raadpleeg de situaties van de categorie "taal").
Het is beslist relevant om een zeker niveau van taalkennis te vragen op basis van de te vervullen taken, maar het is niet redelijk te eisen dat de moedertaal van de persoon Nederlands is. Door die voorwaarde te stellen, sluit je bekwame kandidaten uit, die het Nederlands als hun tweede taal beheersen.
Passende en noodzakelijke rechtvaardiging

Deze vereiste treft indirect meer personen van buitenlandse herkomst, die vaak een andere moedertaal hebben. Dat is indirecte discriminatie. Unia is niet bevoegd voor taal, maar wel voor het criterium nationaliteit en nationale of etnische afkomst. 

De discriminatie bestaat in die zin dat kandidaten die geen Nederlands als moedertaal hebben, zich misschien wel perfect kunnen uitdrukken in het Nederlands.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Wat is je reden om die eis te stellen? Beoordeel objectief de vaardigheden die nodig zijn voor de vacature en het nodige kennisniveau van de voertaal bij het werk.

Het Huis van het Nederlands helpt bij het bepalen van de taalnoden voor een bepaalde functie: http://www.klaretaalrendeert.be/op_het_werk/

Je kunt zo beschrijven welk taalniveau nodig is voor de functie en dit taalniveau vermelden in je werkaanbieding. Bij de selectieprocedure kun je een taaltaak op maat van de functie afnemen in plaats van of naast een algemene taaltoets, zeker als het over laaggeschoolden gaat.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.