Onvoorspelbaar gedrag

Onvoorspelbaar gedrag [7]
Printvriendelijke versie

Een adjunct-boekhouder werkt al vijf jaar in een bedrijf. Hij heeft een bipolaire stoornis, wat zich vertaalde in periodes van depressie, afgewisseld met stabiele periodes en periodes van energie en euforie. Door zijn medicatie is zijn gedrag onder controle; de arbeidsgeneesheer bevestigt dit ook. Zijn psychiater stelt zelfs voor om de dosis te verminderen om te kijken hoe zijn lichaam zou reageren. Hij reageert daarop enkele keren nogal kortaf naar collega’s, die sindsdien nogal afstandelijk reageren.
Er komt een vacature voor hoofdboekhouder. Zijn ervaring en zijn beoordelingen zijn positief, dus hij stelt zich kandidaat. Zijn profiel beantwoordt aan de vacature, zelfs beter dan de andere kandidaat. Zijn kandidatuur wordt geweigerd omwille van zijn “onvoorspelbaar gedrag”.
 
De gratis onlineopleiding eDiv maakt je wegwijs in de antidiscriminatiewetgeving. Verken meer voorbeeldsituaties of volg de volledige modules rond handicap, diversiteitsbeleid of antidiscriminatiewetgeving.

 

Onvoorspelbaar gedrag

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Een bipolaire stoornis is een chronische ziekte van lange duur. Ze kan een langdurige impact hebben op het werkvermogen en wordt daardoor als een handicap beschouwd. De impact van zijn handicap is minimaal door de goede medische opvolging.
 
Je maakt een direct onderscheid op basis van handicap door de adjunct-boekhouder uit te sluiten op basis van zijn « onvoorspelbaar » gedrag. Dit kan discriminerend zijn als je het niet kunt rechtvaardigen. Je moet daarvoor aantonen dat het onmogelijk is om de functie uit te voeren met die handicap. Je moet ook aantonen dat er geen redelijke aanpassingen zijn, die zouden kunnen helpen.
 
In deze situatie kun je zijn kandidatuur niet weigeren, omdat hij al twee jaar stabiel is. Ook de arbeidsgeneesheer heeft hem medisch geschikt bevonden voor de functie en de werkcontext, dus er is geen reden om hem uit te sluiten.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Bij de selectie van een hoofdboekhouder moet je niet alleen de technische competenties, maar ook de leidinggevende en relationele vaardigheden analyseren. Als de kandidaat aan de vereisten voldoet, is er geen reden om hem uit te sluiten.
 
Je kunt hem aanraden om op eigen initiatief contact op te nemen met de arbeidsgeneesheer als hij verandering voelt. Als de eventuele extra stress hem zou beïnvloeden, dan kan het snel gedetecteerd worden. De privacy van deze contacten is gegarandeerd, zodat zal hij zich niet geremd voelt om contact op te nemen. 
Je kunt ook overeenkomen met hem dat je om de x-aantal maanden een informeel gesprek hebt, in plaats van de jaarlijkse officiële evaluatie.
 
Wat zijn de mogelijk voordelen?
- Je krijgt een sterk gemotiveerd diensthoofd, dat aandacht zal hebben voor werkbaar werk.
- Mogelijk pikt hij ook sneller signalen op van anderen, die zich in een moeilijke situatie bevinden, waardoor het opgelost kan worden, nog voor het escaleert.
- Het is mogelijk iemand die sneller een helicopterview heeft, omdat hij uit ervaring geleerd heeft dat er meer is dan wat je onmiddellijk ziet.
- Het kan ook iemand zijn, die goed compromissen kan sluiten en die om kan met tegenslagen. Het is aan het bedrijf om daar zijn voordeel mee te doen.
 

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.