Een CV met 'authentieke' Belgische naam

Je bent verantwoordelijk voor de rekrutering binnen een bedrijf en publiceert een vacature voor de functie van elektrotechnicus. Hij/zij moet bij de klanten de elektriciteit aansluiten. Ahmet solliciteert voor de job want hij beantwoordt aan het gezochte profiel. Hij krijgt geen reactie op zijn kandidatuur. Hij verstuurt zijn sollicitatiebrief en cv nog tweemaal zonder antwoord. Hij beslist dan om een valse kandidatuur op te sturen, met exact hetzelfde profiel (vaardigheden, vorming, ervaring, …) maar met een 'Belgische' naam. Twee dagen later krijgt hij een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Tijdens het gesprek vraagt Ahmet waarom hij geen antwoord kreeg op zijn eerste sollicitaties met zijn echte naam. Hoe ga jij als verantwoordelijke voor de rekrutering om met deze situatie?

juridisch antwoord

Om deze beschuldigingen te onderzoeken heb je meer informatie nodig : de profielen van de weerhouden kandidaten en van de niet-weerhouden kandidaten, redenen waarom ze niet werden weerhouden …

Als de feiten kloppen, is er een vermoeden van directe discriminatie op basis van etnische origine. Zo’n onderscheid is enkel gerechtvaardigd als het gaat om een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste. Het betekent dat enkel mensen van een bepaalde etnische origine de functie zouden kunnen uitoefenen. Dat is hier niet het geval.
 

advies aan de manager

Uit deze situatie blijkt dat enkele zaken fout lopen.

Een diversiteitsbeleid zal het aanwervingsbeleid en het interne beheer van je bedrijf verbeteren:


- je gaat breder rekruteren en louter focussen op competenties;
- het imago van je bedrijf verbetert, waardoor je als werkgever aantrekkelijker wordt. Kandidaten hechten veel belang aan een bedrijf dat diversiteit valoriseert;
- de motivatie en de betrokkenheid van je werknemers zullen verhogen als ze zich erkend voelen in hun diversiteit;
- je creëert een meerwaarde door je cliënteel te tonen dat je bedrijf een weerspiegeling is van de maatschappij;
- als jouw werknemers hun diverse (professionele) ervaringen kunnen delen, kan dat tot meer innovatie leiden.

De verschillende stappen voor zo'n diversiteitsbeleid ontdek je in de module. Je moet je inschrijven of inloggen, omdat je een certificaat op naam uitgereikt krijgt.