Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie [217]
Printvriendelijke versie

Je bent manager van een dynamisch team, de sfeer zit goed, tijdens de pauzes wordt er heel wat afgelachen. Je merkt echter dat Liliane vaak het voorwerp is van misplaatste opmerkingen van enkele mannelijke collega's, omdat ze zich opvallend kleedt. Op een dag zegt één van hen: "Ons Liliane is een hete". Alle collega's lachen. Hoe reageer je?

Seksuele intimidatie

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Discriminatie kan verschillende vormen aannemen. De wet van 10 mei 2007 ter bestrijding van discriminatie tussen mannen en vrouwen definieert seksuele intimidatie als volgt: "enige vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie met als doel of gevolg dat de waardigheid van een persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd". 

Let wel op, seksuele intimidatie op het werk valt onder de welzijnswet van 4 augustus 1996. 


Wet voor welzijn op het werk en tegen pesterijen

Voor seksuele intimidatie is er geen herhaling van de feiten nodig, evenmin als de intentie om te schaden om strafbaar te zijn. Eén enkel feit van deze aard, zelfs onder het mom van humor (men spreekt dan van "gewoon seksisme"), beschouwt men als seksuele intimidatie.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Er mag gerust gelachen worden, maar je mag niet toestaan dat er met alles gelachen wordt.

Wacht niet tot de situatie zich opnieuw voordoet: reageer onmiddellijk. Zelfs als het slachtoffer van de intimidatie niet reageert (vaak om in de groep te worden opgenomen of gewoon te verbaasd om te kunnen reageren), moet je vastberaden tussenbeide komen om de waardigheid van alle personen voor wie je in de onderneming verantwoordelijk bent, te vrijwaren. De cohesie van de groep mag niet ten koste gaan van een bepaalde werknemer/-neemster. Op die manier ben je conflicten en klachten te snel af.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.