Vrouwen zijn niet flexibel?

Vrouwen zijn niet flexibel? [96]
Printvriendelijke versie

Je bent manager van een klein team van een administratiekantoor. Je moet een boekhouder aanwerven. Binnen het team zijn er heel wat problemen geweest, omdat twee medewerkers kort na elkaar zijn vertrokken. De twee andere mannelijke werknemers klagen over te veel werk omwille van het personeelsverloop. Zij beweren dat vrouwelijke collega's onvoldoende flexibel zijn om zich aan te passen aan de uurroosters van de klanten. Je beslist om uitsluitend mannelijke kandidaten aan te werven.

Vrouwen zijn niet flexibel?

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Zeggen dat "vrouwen minder flexibel zijn", is een stereotype. De werkgever/-geefster die ingaat op de discriminerende voorkeuren van zijn/haar werknemers heeft geen legitiem doel om de discriminatie te rechtvaardigen.

Het weigeren van de kandidate kan niet worden gerechtvaardigd: de enige rechtvaardiging die de wet toestaat, is de wezenlijke en bepalende beroepsvereiste. Het betreft uitzonderlijke situaties waarin een onderscheid op basis van het geslacht mag worden gemaakt. Deze uitzonderingen zijn limitatief opgesomd in het Koninklijk Besluit. Het gaat om volgende gevallen:
- een acteur/actrice, zanger/-es en kunstenaar die een rol van een mannelijk of vrouwelijk personage moet spelen;
- een mannequin die kleding moet dragen om deze voor te stellen;
- een model voor schilders, beeldhouwers, fotografen, schoonheidsinstituten.
Wezenlijke en bepalende beroepsvereiste
In dit geval valt de functie niet onder een van de voorziene uitzonderingen zodat je niet kunt weigeren om een kandidate aan te werven wanneer zij over de vereiste competenties beschikt.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Als werkgever/-geefster kunnen slechte ervaringen met werkneemsters je een negatief beeld bezorgen. Toch moet je veralgemeningen vermijden en naar de competenties van de kandidaten kijken. Je onderneming functioneert in een samenleving die streeft naar gendergelijkheid. Stel je werknemers en hun standpunten in vraag en objectiveer de verwijten. Het is tevens je rol om te wijzen op de wet.
Wanneer aan de functie een specifiek uurrooster is verbonden, vermeld deze vereiste dan in het jobaanbod. De kandidaten kunnen dan met kennis van zaken solliciteren.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.