Wijnvlek en piercings

Wijnvlek en piercings [29]
Printvriendelijke versie

Je moet iemand rekruteren voor een restaurant dat een kelner/dienster zoekt. Een ervaren vrouw stelt zich kandidaat, haar cv voldoet aan je eisen, maar wanneer je haar ontmoet, ben je verrast wanneer je merkt dat zij een wijnvlek heeft op haar voorhoofd. Je twijfelt vervolgens om haar aan te werven omdat je vreest dat de klanten zich daardoor ongemakkelijk gaan voelen. Er stelt zich ook een even ervaren man kandidaat, met piercings in oren en neus. Je beslist om hen niet aan te werven en zet je zoektocht verder.

Wijnvlek en piercings

juridisch antwoord

Avis juridique: 

Wanneer je de kandidate afwijst op grond van de wijnvlek, dan discrimineer je die persoon omwille van een fysieke eigenschap. Dit is een door de wet beschermd criterium.

Het betreft een aangeboren eigenschap die los staat van de wil van die persoon. Dezelfde redenering gaat op voor de lengte van een persoon, voor littekens ten gevolge van brandwonden, voor verminking, enz. Een kandidaat/kandidate afwijzen op basis hiervan komt dus neer op directe discriminatie. In dit geval lijkt er geen enkele objectieve en redelijke rechtvaardiging aanvaardbaar: de persoon vertoont geen gebreken en ondervindt geen hinder bij het werk.

Passende en noodzakelijke rechtvaardiging

Tatoeages, piercings, bepaalde kapsels of andere uiterlijke zelf aangebrachte kenmerken worden niet beschouwd als door de wet beschermde fysieke eigenschappen. Een piercing, bijvoorbeeld, is geen fysieke eigenschap: het is een extern voorwerp dat de persoon, indien hij of zij dat wil, kan verwijderen. In dat geval zal de weigering van deze kandidaat niet worden beschouwd als discriminatie. Voor meer informatie daarover, zie situatie Piercings en tatoeages.

advies aan de manager

Conseil du manager: 

Een werknemer/-neemster in een functie die contact met het publiek inhoudt, wordt vooral gewaardeerd omwille van zijn/haar relationele kwaliteiten. Het is vooral de manier waarop hij of zij omgaat met klanten en het team, die van belang is.

Voor je beslissing moet je je dan ook laten leiden door het vastgelegde profiel en de vereiste competenties voor de functie. De vooroordelen van klanten kunnen bovendien op geen enkele manier worden beschouwd als een redelijke en objectieve rechtvaardiging.

Voor meer details hierover, zie: http://www.diversiteit.be/zaak-feryn-de-rol-van-de-bedrijfswereld
Voor piercings, daarentegen, kan een gesprek met de kandidaat/kandidate leiden tot een akkoord (de piercings verwijderen op het werk), vooral wanneer de functie gezondheidsrisico's of veiligheidsrisico's inhoudt. Bijvoorbeeld, een piercing die in het eten valt of een hanger die vast komt te zitten in een machine.

Login of registreer om te kunnen reageren

Voeg je eigen goede praktijken toe De beheerder plaatst het bericht online indien het de gebruiksregels van het forum niet schendt.