Ga naar hoofdinhoud

Over eDiv

Online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving

eDiv is een gratis online tool, ontwikkeld door Unia om Belgische bedrijven, ondernemingen en overheden te ondersteunen bij de uitwerking en opvolging van een inclusief diversiteitsbeleid.

eDiv is inzetbaar in alle ondernemingen, binnen alle sectoren en in elke fase van het proces naar meer inclusie en diversiteit. Het is een nuttig instrument voor zij die hun eerste diversiteitsacties willen vorm geven, maar ook voor ondernemingen die diversiteit en inclusie al als rode draad in hun werking inbouwden en verder willen inzetten op verbetering en bekrachtiging.  

👉🏽 eDiv's missie
👉🏽 eDiv's aanbod
👉🏽 eDiv's doelgroep


eDiv’s missie

Het doel van eDiv is meervoudig:

  • Informeren, sensibiliseren en (laten) bijleren over non-discriminatie, gelijke kansen, diversiteit en inclusie
  • Een inclusief en duurzaam diversiteitsbeleid promoten en faciliteren
  • Werkgevers, hr-medewerkers en leidinggevenden inspireren en motiveren
  • Discriminatie helpen voorkomen en remediëren in de verschillende stadia van het HR-proces

eDiv’s aanbod

Op eDiv vind je:

💻

Een basisopleiding onder de vorm van twee e-learning modules:

  • Module Wet: leermodule over de antidiscriminatiewetgeving
  • Module Handicap: de regelgeving rond redelijke aanpassingen voor personen met een handicap

🌐

Een online gids die je helpt bij het uitbouwen én onderhouden van een inclusief diversiteitsbeleid, bestaande uit 5 delen:

👁‍🗨 Een database met concrete voorbeelden die je helpen om:
  • een situatie juridisch juist te analyseren
  • discriminatie te voorkomen
  • op inclusieve wijze op bepaalde situaties te reageren
inspiratie

Een verzameling inspirerende praktijken waarop organisaties zich kunnen baseren om een inclusief diversiteitsbeleid vorm te geven (in constructie)

tools

Een toolboxeen database met praktische instrumenten die inzetbaar zijn in de verschillende fasen van je diversiteitsbeleid.

 

Voor wie?

  • werkgevers, directies en topmanagement en iedereen die vanuit zijn functie mee vorm geeft aan de thema’s diversiteit en inclusie.
  • HR-managers en HR-consultants die invloed hebben op de verschillende aspecten uit het diversiteitsbeleid en de bedrijfscultuur
  • teamleiders die een sleutelpositie bekleden op het vlak van werkorganisatie, evaluatie, conflictbeheersing enz.
  • preventieadviseurs, vertrouwenspersonen en sociale partners

 

 Unia kreeg van Doof Vlaanderen een eervolle nominatie voor de toegankelijkheid van de e-learning voor dove personen! De module Wet biedt het lesmateriaal ook in Vlaamse en Franstalige Gebarentaal aan. Het icoon met de twee handen toont aan dat er een vertaling beschikbaar is. Daarnaast zijn er visueel aantrekkelijke oefeningen. Deze oefeningen houden didactisch rekening met dove personen, maar ook met blinde personen en personen met een motorische handicap. De oefeningen zijn daarom in twee versies beschikbaar: één versie die visueel aantrekkelijk is en de andere versie die klaviernavigatie toe laat in plaats van muisnavigatie.

Opgelet: blinde personen gebruiken een screenreader om teksten op het scherm te laten voorlezen. Screenreaders lezen alles letterlijk voor, daarom gebruiken we geen genderinclusief taalgebruik. We streven wel naar een man-vrouw evenwicht in de voorbeelden die we gebruiken.

lampje eDiv is in continue opbouw en evolueert mee op basis van de feedback en input van haar gebruikers. Heb je ideeën of suggesties? Laat het ons weten via ediv@unia.be.

 
 
eDiv is een product van Unia
logo unia