Ga naar hoofdinhoud

Redelijke Aanpassingen

Op de arbeidsmarkt zijn veel drempels die talent verloren doen gaan. Daarom zijn personen met een handicap vaker werkloos. Veel mensen zitten thuis door een arbeidsongeval of beroepsziekte, terwijl redelijke aanpassingen deze drempels kunnen compenseren zodat ze weer aan het werk kunnen.

Personen met een handicap

Over wie gaat het? Het Verdrag van de Verenigde Naties inzake de rechten van personen met een handicap (door België geratificeerd in 2009) omschrijft personen met een handicap als volgt: personen met een langdurige fysieke, mentale, verstandelijke of zintuiglijke beperkingen die hen in wisselwerking met diverse drempels kunnen beletten volledig, daadwerkelijk en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving.

De Belgische Antidiscriminatiewetgeving zelf geeft geen definitie van een 'handicap', maar we kunnen bevestigen dat de wetgever voor een ruime invulling van het begrip 'handicap' heeft gekozen. De wet vereist immers niet dat er een bepaald procentuele invaliditeit is of dat de handicap officieel erkend is. Vanuit wettelijk perspectief komen er dan ook heel wat personen in aanmerking voor redelijke aanpassingen.

Redelijke aanpassingen

Bij redelijke aanpassingen gaat het niet om een voordeel voor de persoon met een handicap ten opzichte van de andere werknemers, maar om een aanpassing die hem of haar toelaat om op een evenwaardige manier aan het beroepsleven deel te nemen. De aanpassing is erop gericht de persoon zo zelfstandig mogelijk te laten werken, zonder steeds afhankelijk te zijn van hulp of ondersteuning van anderen.

Een redelijke aanpassing kan verschillende vormen aannemen en zowel materieel (software, ergonomische stoel, toegangshelling enz.) als immaterieel (anders organiseren van taken, aanpassing van de uurroosters, thuis werken, herinrichten van de werkruimte enz.) zijn. De meeste redelijke aanpassingen zijn niet duur. Ze zijn noodzakelijk en daarom wettelijk verplicht. Een redelijke aanpassing weigeren, is discriminerend.

idée Er bestaan ondersteuningsmaatregelen om werkgevers te stimuleren een meer inclusieve werkomgeving te creëren zonder drempels voor personen met een handicap. Raadpleeg dit overzicht van regionale fondsen voor meer informatie.

Meer weten?

leermodule

Schrijf je in voor de gratis online leermodule "Handicap? Denk er aan!"

handicap

Raadpleeg de praktische brochure van Unia dat het begrip 'redelijke aanpassingen' uitlegt en je een zicht geeft op je rechten en plichten als werkgever.

wetgeving, regels en subsidies

Lees de tekst van het protocol tussen de federale staat en de gewesten en gemeenschappen dat vorm geeft aan het begrip redelijke aanpassingen.

 

Kwam je hier terecht uit een ander gedeelte van deze gids?

» Keer terug naar: Divers talent aanwerven en behouden - Inclusie bevorderen

 

 

Je bent hier:

wetgeving, regels en subsidies  Wetgeving en regelgeving

ondersteuningsmaatregelen  Subsidies en ondersteuning