Ga naar hoofdinhoud

Re-integratie van personeel na langdurige afwezigheid

Medewerkers die langdurig afwezig zijn, vormen een risico voor je onderneming. Niet alleen brengt hun afwezigheid belangrijke organisatorische uitdagingen met zich mee, het kan ook de dynamiek binnen de verschillende afdelingen ernstig verstoren. Onderzoek daarom steeds de redenen achter langdurige afwezigheden en pak ze waar mogelijk preventief aan. Ze kunnen immers een vertaling zijn van een dieper liggende problematiek binnen de onderneming.

  • Zorgen werkregelingen, zelfs onbedoeld, voor buitensporige werkdruk?
  • Hebben organisatorische problemen een overdreven impact op je werknemers?
  • Kunnen verscheidene langdurige afwezigheden in verband worden gebracht met een beroepscultuur waarin verschillen niet worden gerespecteerd?

Een wettelijke verplichting

De re-integratie van werknemers die gedurende lange tijd niet in staat waren om te werken is een wettelijke verplichting. Werk daarom preventief een re-integratiebeleid uit. Wanneer je te maken krijgt met een werknemer die na een lange afwezigheid terug keert naar de werkvloer, zal je hier gemakkelijk naar terug kunnen grijpen.

tip  Re-integratie is niet alleen een zaak van de werkgevers en de werknemer die samen in een re-integratietraject stappen. Een geslaagde re-integratie vereist de betrokkenheid en medewerking van alle actoren binnen de onderneming, dus ook van de collega’s van de werknemer.


Een preventieve aanpak loont

Verbind je re-integratiebeleid aan het bredere welzijns- en preventiebeleid van je onderneming. Werk met een stappenplan en voorzie een opvolgingskalender op maat van je onderneming. Zo creëer je een duidelijk kader en maximaliseer je de kansen op een succesvolle terugkeer van je medewerker.

» De pagina "Focus op welzijn en preventie" geeft je meer informatie over een preventieve aanpak.
» In de online brochure "Terug aan het werk na een lange medische afwezigheid", vind je een voorbeeld van een stappenplan terug.
» Communicatie- en andere praktische tips voor de directe leidinggevende of de personeelsverantwoordelijke, krijg je in de folder van het Vlaams Patiëntenplatform “Wat als jouw werknemer na ziekte terug aan de slag wil”

tip  Vergeet niet dat een persoon in elke fase van zijn of haar loopbaan recht heeft op redelijke aanpassingen. Het gebruik van een re-integratietraject kan dit niet terzijde schuiven. Zoekt u hier meer informatie over? Maak dan gebruik van onze online leermodule en leer op je eigen ritme de toepassing van redelijke aanpassingen op de werkvloer kennen.

Aandachtsteken

Valkuilen

🚩

“Dat is een echte leider”. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is inclusief leiderschap niet iets dat vanzelf komt. Het gaat om specifieke vaardigheden die je vaak nog moet aanleren. Meer informatie over de belangrijke rol van je directe leidinggevenden vind je in het hoofdstuk "Investeer in je directe leidinggevenden'. 

🚩

« Dat is iets onder hen ». Diversiteit goed beheren gaat niet alleen over intermenselijke relaties. Het gaat ook over de werkomgeving en de manier waarop verschillende werkprocessen binnen de onderneming op elkaar ingrijpen. Een coherent diversiteitsbeleid, houdt hier rekening mee. Ontdek meer hierover in het gedeelte "Diversiteitsbeleid uitwerken". 

🚩

Dat heeft er niets mee te maken”. Problemen in verband met diversiteit zoals interetnische conflicten binnen een team of pogingen tot discriminerende intimidatie, kunnen eenmalige incidenten lijken die ‘op zichzelf staan’. Behoed je ervoor om hier te licht over te gaan en breng de structurele context waarin de problemen zich voor doen in kaart om zo de juiste antwoorden te vinden. Meer info hierover in het gedeelte "Breng je situatie in kaart". 


» Een geslaagd re-integratietraject draagt bij tot een meer inclusieve werkomgeving - Ga (terug) naar: Inclusie bevorderen.
» Kwam je hier terecht vanuit een ander gedeelte van de gids? - Ga terug naar: Wetgeving en regelgeving - Re-integratie van arbeidsongeschikte medewerkers

 

Je bent hier:

Inclusief personeelsbeleid  Inclusie bevorderen

  • Personeel betrekken bij de ondernemingscultuur
  • Duidelijke visie ontwikkelen op inclusief leiderschap
  • Opleidingsaanbod koppelen aan diversiteitsbeleid
  • Inclusief reageren op diversiteitsvragen
  • Redelijke aanpassingen voorzien
  • Langdurig afwezigen re-integreren
  • Over je acties communiceren, ze evalueren en bijsturen


Keer terug naar:

overzichtspagina  Inclusief Personeelsbeleid
wetgeving, regels en subsidies  Wetgeving en regelgeving