Ga naar hoofdinhoud

Handicap aan de nek voor telemarketeer?

Je leidt een telemarketingbedrijf en je krijgt een kandidatuur van een vrouw die lijdt aan een handicap die pijn veroorzaakt in de hals, de nek, de schouder en de arm. Het gebeurt dat zij plaatselijk verlamd is. Je denkt dat deze handicap problemen zal opleveren in de functie en je denkt eraan om haar kandidatuur af te wijzen. Kan dat?

Juridisch antwoord

Je mag iemand niet op voorhand uitsluiten op basis van zijn gezondheidstoestand of zijn handicap. De cv's moeten geval per geval en voor iedere functie worden onderzocht om na te gaan of de persoon geschikt is om de functie uit te oefenen. Daarbij moet rekening gehouden worden met redelijke aanpassingen.

Je maakt een direct onderscheid door iemand met een handicap af te wijzen. Je kunt dit enkel rechtvaardigen door:

  • aan te tonen dat het absoluut van wezenlijk belang is dat deze eigenschappen ontbreken om de functie te kunnen uitoefenen
  • én dat deze beperkingen niet kunnen worden gecompenseerd door een redelijke aanpassing

Om te bepalen of een aanpassing "redelijk" is, kan dit schema je helpen. Je kan ook de gratis online leermodule "Handicap?! Denk eraan!" volgen.

Conclusie:

In bovenstaand geval mag je de kandidate niet van bij de start weren, omdat het niet direct duidelijk is welke impact dit type van handicap kan hebben op het uitoefenen van de functie. Bovendien is het aan de arbeidsgeneesheer om te oordelen of de persoon al dan niet geschikt is om de functie uit te oefenen.

Advies aan de manager

Mits enkele aanpassingen zou dit type van handicap perfect verzoenbaar kunnen zijn met de functie van teleoperator. Bijvoorbeeld:

  • een comfortabelere stoel (ergonomische stoel)
  • de nodige pauzes voorzien
  • deeltijds werken toestaan.

Samen met de arbeidsgeneesheer is de betrokkene zelf het best geplaatst om aanpassingen van haar werk voor te stellen. Aarzel niet om haar erover aan te spreken. 

Wist je dat...?

...de Vlaamse Overheid het rendementsverlies compenseert dat je als werkgever oploopt door langdurige ziektes of personen met een handicap? Wanneer je werknemer hiertoe het recht heeft geopend, kan je gebruik maken van de ondersteuningsmaatregel Individueel MaatWerk (IMW). Naast een loonpremie (om het rendamentsverlies op te vangen), kan je ook  aanspraak maken op een begeleidingspremie . Met deze premie kan je extra ondersteuning voorzien, bijvoorbeeld in de vorm van begeleiding door een (gekwalificeerde) collega-coach of begeleiding door een externe dienstverlener. IMW kan dus voor fysieke problemen, maar ook voor psychosociale problematieken worden ingezet.

👉🏽 De Vlaamse ondersteuningsmaatregel Individueel Maatwerk (Vlaamse Overheid).

Daarnaast zijn er nog andere ondersteunende maatregelen waar je als werkgever of als werknemer gebruik van kunt maken, zoals een gratis tolk voor doven of slechthorenden, terugbetaling van arbeidsgereedschap en -kledij en bepaalde vervoersonkosten: Meer informatie op: Tewerkstellingsondersteunende maatregelen voor wie een gezondheidsprobleem heeft (VDAB).

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be