Ga naar hoofdinhoud

Koninklijk Besluit over Positieve Actie

Om ervoor te zorgen dat volledige gelijkheid op de arbeidsmarkt een echte kans krijgt, hebben werkgevers de mogelijkheid om maatregelen te nemen die de nadelen voorkomen of compenseren waarmee bepaalde groepen van werknemers worden geconfronteerd. Deze maatregelen noemen we ook wel positieve acties. Ze zijn rechtstreeks ingegeven door Europese richtlijnen en opgenomen in de Belgische antidiscriminatiewetgeving. Het is dus mogelijk om acties uit te dokteren waarmee bepaalde groepen zoals vijftigplussers of mensen met een handicap of migratieachtergrond, onder strikte voorwaarden, een duwtje in de rug krijgen zonder dat je als werkgever beschuldigd kan worden van discriminatie. 

In 2019 werd voor ondernemingen uit de privé-sector een Koninklijk besluit gepubliceerd dat bepaalt aan welke voorwaarden een maatregel van positieve actie moet voldoen om niet discriminatoir te zijn. Opgepast: als je de voorwaarden niet respecteert, kan er sprake zijn van positieve discriminatie – en dat is bij wet verboden.

Je vindt de voorwaarden terug in het Koninklijk Besluit of in deze handige samenvatting.

tip  Laat je inspireren!

Laat je inspireren door de voorbeeldsituaties uit onze databank. eDiv geeft je aan de hand van een theoretisch voorbeeld een juridische analyse en concreet advies aan de manager. Je kan er binnenkort ook op zoek gaan naar goede praktijkvoorbeelden vanuit het werkveld.

 

Je bent hier:

  Wetgeving en regelgeving

Keer terug naar:

  Meten is weten