Ga naar hoofdinhoud

Alcoholgeur

Tijdens het voeren van rekruteringsgesprekken, merk je op dat een kandidaat sterk ruikt naar alcohol. Je bent niet op je gemak. De kandidaat spreekt echter helemaal coherent en zijn gedrag is aangepast aan de omstandigheden. Je twijfelt om hem aan te werven. Is dat discriminerend?




Juridisch antwoord

Er is geen sprake van discriminatie wanneer een persoon benadeeld wordt op grond van een criterium dat niet beschermd wordt door de antiracisme- of Antidiscriminatiewetgeving. "Ruiken naar alcohol" is niet beschermd door de wet, tenzij het komt door een zeer zeldzame genetische ziekte.

👉🏽 Ontdek alle beschermde criteria uit de Antidiscriminatiewetgeving


Advies aan de manager

Als je een alcoholgeur bij een persoon bemerkt, betekent dit nog niet dat deze een alcoholverslaving heeft. Eigenlijk kan je niet weten waar de geur vandaan komt. Misschien heeft de persoon een glas wijn bij de maaltijd gedronken net voor het sollicitatiegesprek of iets meer gedronken de avond voordien tijdens een feestje. Trek niet te snel conclusies. Wanneer de persoon beantwoordt aan de functievereisten maar de geur je toch doet twijfelen, kan een uitnodiging voor een tweede gesprek een optie zijn. 

🚩Opgelet! Alleen een arbeidsarts is wettelijk gerechtigd om de fysieke (on)geschiktheid voor een functie vast te stellen. Je vraagt dan aan de arbeidsarts om een medisch rekruteringsgesprek te voeren.

Voor sommige beroepen, is het belangrijk dat de werknemers specifieke voorwaarden naleven. Denk bijvoorbeeld aan jobs waarbij met gevaarlijke machines wordt gewerkt of reizigers worden vervoerd. Als deze voorwaarden doorslaggevend zijn voor de goede uitoefening van de functie, vermeld je dit best al in de functiebeschrijving van de job. Bij aanwerving kan je dan aan de persoon vragen zich expliciet te engageren tot het naleven ervan door een bepaling in het arbeidsreglement. Vergeet in dat geval niet om er ook gepaste sancties tegenover te stellen. 

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be