Ga naar hoofdinhoud

Schrijf een inclusieve vacature

Woorden verraden onze onbewuste veronderstellingen: een vacature opstellen is dan ook een stap die meer is dan een simpele vertaling van het functieprofiel dat je definieerde.

Pas de volgende zes tips toe en verbreed zo het aantal kandidaten: 

1. Duid het algemeen kader

Licht het algemene kader toe door duidelijk te zeggen:

  • dat je onderneming en personeelsbeleid vertrekt vanuit een duidelijke visie op diversiteit, inclusie en gelijke kansen;
  • dat het mogelijk is om redelijke aanpassingen aan te vragen bij het solliciteren;
  • welke stappen er zijn in de verdere aanwervingsprocedure.

opgelet Verwaarloos deze eerste stap niet. Je verkleint ermee de drempel voor de kandidaten om effectief hun kandidatuur te stellen. Bovendien bekrachtig je zo het soort onderneming dat je wilt zijn en versterkt je je unieke positie op de arbeidsmarkt. 

2. Onderscheid kerncompetenties en aanvullende competenties

Maak op basis van je functieprofiel een duidelijk onderscheid tussen de kerncompetenties (die de werknemer al moet hebben) en de aanvullende competenties die de werknemer geleidelijk kan verwerven.

3. Bevraag je op onbewuste vooroordelen

Neem de tijd om je(onbewuste) ideeën over de ideale kandidaat in vraag te stellen.

Vermijd algemene uitdrukkingen zoals "aardig", "hoge beschikbaarheid", "glimlachend"… Zij bevatten een bepaalde voorstelling van de verwachte persoon en scheppen verwarring tussen de persoonlijkheid van de kandidaat en de verwachte professionele competenties. Grijp terug naar de tips die we gaven bij de opstelling van het functieprofiel

4. Let op je formulering

Gebruik duidelijke en eenvoudige taal die aangepast is aan de inhoud van de functie. Iedereen moet zich kunnen inleven in de taken die de job met zich meebrengt.

  • Als de job een bepaald technisch taalgebruik vereist, kun je die hanteren in de vacature. 
  • Als het vereiste taalniveau niet specifiek is, pas dan de formulering van de vacature aan en gebruik je waar mogelijk laagdrempelige en heldere bewoordingen.
  • Vermijd zoveel mogelijk sectorspecifieke woorden, waardoor je onbewust al een selectie uitvoert bij de kandidaten. Geef hen de kans om bepaalde specifieke termen te leren op de werkvloer zelf.

Wees concreet, zodat iedereen zich in de functie kan inleven.

5. Controleer op discriminatie

Controleer of de vacature geen beschermde criteria bevat (vermelding van een minimum- of maximumleeftijd, gewenste moedertaal, gezondheidstoestand...).

6. Test je vacature

Laat je vacature nalezen door collega's/experten of eventueel mensen die tot specifieke doelgroepen behoren, zoals anderstaligen of laaggeschoolden.

Aandachtsteken

 Valkuilen

🚩 Boodschappenlijstje: beperk je tot de essentie en verlies je niet in details. 
🚩 Overkwalificatie. Door diploma's en ervaring te vragen die objectief gezien niet essentieel zijn voor de functie, kun je mensen met groeipotentieel afschrikken.
🚩 Klooneffect: dat de huidige medewerker diens werk goed doet, betekent niet dat de opvolger op hem of haar moet lijken.
🚩 Projectie van stereotypen. Bijvoorbeeld: een vrouw om voor kinderen te zorgen, een jongere om met jeugdbewegingen te werken enz.



Wil je nog meer info?

 

 

Je bent hier:

  Divers talent aanwerven


Keer terug naar:

  Inclusief Personeelsbeleid

  Inclusieve communicatie