Ga naar hoofdinhoud

Welzijnswet (Antipestwet)

Elke werkgever is verplicht om het welzijn van zijn medewerkers te bevorderen. Dit staat in de Welzijnswet van 4 augustus 1996 die de preventie en bescherming van de gezondheid en veiligheid van de werknemers regelt. In 2014 werd deze aangevuld met nieuwe bepalingen in verband met psychosociale risico's op het werk

Welzijn op het werk is een zeer ruim begrip dat heel wat aspecten omvat, zoals: de veiligheid op het werk, de bescherming van de gezondheid van de werknemers, de psychosociale belasting, de hygiëne en ergonomie op de werkvloer,…

Maar wist je dat:

  • Deze wet naast geweld en ongewenst seksueel gedrag, ook van toepassing is op discriminerende pesterijen en intimidatie.
  • Je als werkgever verplicht bent om maatregelen te nemen om psychosociale risico’s op het werk te voorkomen en om de schade ten gevolgen van deze risico’s te beperken
  • Je als werkgever ook maatregelen moet nemen om pesterijen e.d. te voorkomen en conflictueuze situaties opnieuw te normaliseren.

Meer weten over de impact van de welzijnswet op je onderneming?

📚 Bekijk dan deze handige samenvatting van de welzijnswet in de bibliotheek van eDiv.
🌐 Laat je informeren door deze online brochure over de preventie van psychosociale risico's op het werk.
💪🏽 Ga je liever zelf aan de slag binnen je onderneming? Informeer je dan hier over de plaats van welzijn en preventie binnen het diversiteitsbeleid van je onderneming.
💡 De databank met inspirerende voorbeelden bevat ook een heel aantal voorbeeldsituaties rond welzijn op het werk. Denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatieantisemtische commentaren,... Op basis van een theoretisch voorbeeld krijg je een juridische analyse en concreet advies voor de manager. Binnenkort kan je er ook op zoek gaan naar goede praktijkvoorbeelden uit het werkveld.

 

 

 

 

 

Je bent hier:

wetgeving, regels en subsidies  Wetgeving en regelgeving

ondersteuningsmaatregelen  Subsidies en ondersteuning