Ga naar hoofdinhoud

Promotie van een Senegalees

Je werkt bij de juridische dienst van een vakbond. Je permanente secretaris vraagt jou om vakbondsbijstand te verlenen aan Médoun. Hij heeft 7 jaar anciënniteit, werkt als adviseur investeringen en is van Senegalese origine. Hij zou graag doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid. Hij heeft al meermaals deelgenomen aan interne sollicitaties voor dat soort functies, maar telkens is een andere kandidaat gekozen. Gezien de positieve resultaten van zijn selectieproeven en zijn uitstekende evaluaties, heeft hij zijn verbazing geuit bij zijn diensthoofd en zijn hr-manager. Zij hebben hem al verschillende keren beloofd dat er in de toekomst nog interessante kansen zich zullen aanbieden. Maar intussen zijn al vier andere collega’s van Belgische origine die na hem zijn aangeworven doorgegroeid naar functies met meer verantwoordelijkheid, een hoger loon en bijkomende voordelen. Médoun is die situatie moe en contacteert zijn vakbondsafgevaardigde. Welke stappen zet je als juridisch medewerker van de vakbond?


Juridisch antwoord

Er zijn voldoende elementen om de werkgever om uitleg te vragen, erop wijzend dat er een vermoeden van discriminatie op basis van nationale afstamming bestaat.

Dat vermoeden ontstaat door volgende zaken:

  • positieve testen en uitstekende evaluaties; 
  • het feit dat andere collega’s van Belgische origine die later zijn aangeworven al promotie hebben gemaakt.

Hierdoor verschuift de bewijslast: de werkgever moet aantonen waarom Médoun geen functie met meer verantwoordelijkheid heeft gekregen en bewijzen dat er geen verband is met zijn origine.

Advies aan de manager

Door een ervaren en uitstekende werknemer promotie te weigeren, riskeert het bedrijf om de vertrouwensrelatie tussen de hiërarchie en de werknemers op het spel te zetten. Zij hebben legitieme redenen om te twijfelen aan het interne gelijkekansenbeleid.

Een bedrijf dat diversiteit valoriseert versterkt de innovatieve geest binnen zijn diensten: het erkent dat diversiteit van de werknemers een meerwaarde is en stimuleert het delen van kennis en ervaring. Bovendien versterkt een bedrijf dat een spiegel van de maatschappij is zijn imago naar het clienteel.

De steun van de hoogste hiërarchie is belangrijk bij het ontwikkelen van een diversiteitsbeleid. De verschillende stappen van zo’n diversiteitsplan kan je nalezen in de module. Je moet je inschrijven of inloggen, omdat je een certificaat op naam uitgereikt krijgt.

Actiris kan je helpen bij het opzetten van een diversiteitsbeleid in Brussel.

Fedweb biedt online informatie aan.


© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be