Ga naar hoofdinhoud

Facteur met autisme

De post werft een vrouw met autisme aan als postbode. Door haar handicap werkt Anouk trager en kan ze geen volledige ronde afwerken. Daarvoor heeft ze 10 tot 11 uur voor nodig. Anouk vraagt een aanpassing van haar ronde, zodat ze 70% van een normale ronde doet. Haar werkgever weigert met het oog op de organisatie van het werk, omdat de andere postbodes de resterende 30% moeten verdelen. Om dat te vermijden krijgt Anouk enkel administratieve taken.

Juridisch antwoord

Je bent als werkgever verplicht om mogelijke aanpassingen voor een persoon met een handicap te bekijken. Als de aanpassingen redelijk zijn, ben je ook verplicht om ze uit te voeren, bijvoorbeeld:

  • wanneer de kostprijs voor de onderneming niet onevenredig hoog ligt
  • wanneer de impact op de organisatie van het werk en/of de collega's niet disproportioneel groot is

Weigeren om een redelijke aanpassinging door te voeren voor een persoon met een handicap, is een vorm van bij wet verboden discriminatie. Bovendien voorziet de antidiscriminatiewetgeving in dit geval de verschuiving van de bewijslast. Wanneer Anouk dus aanwijzingen heeft dat ze omwille van haar handicap werd gediscrimineerd, zal de werkgever moeten bewijzen dat er geen discriminatie heeft plaatsgevonden en dat de gevraagde aanpassingen een onredelijke belasting vormen. 

👉🏽 Wat zijn redelijke aanpassingen

👉🏽 Wanneer spreek je over een handicap?

Advies aan de manager

  • Bespreekt eerst alle mogelijke aanpassingen met de werknemer met een handicap, eventueel met ondersteuning van de jobcoach, zodat ook zij ideeën kan aanbrengen.

    • De arbeidsarts kan helpen bij het objectiveren van de noden.
    • De preventieadviseur kan helpen bij het vertalen van de noden naar concrete aanbevelingen zoals een ander uurrooster, licht aangepaste taken enz.

  • Het is aan jou als diensthoofd om de redelijkheid van de aanpassingen te evalueren. Gevraagde aanpassingen kunnen onredelijk zijn als ze een negatieve invloed hebben op de organisatie van het werk of op de collega’s. Kijk ook over de grenzen van je eigen dienst heen, want de redelijkheid van de gevraagde aanpassingen moet op niveau van de onderneming worden bekeken. In sommige gevallen kan een andere functie of werken op een andere dienst, ook een vorm van redelijke aanpassing zijn. 

    🚩 De redelijkheid van een aanpassing wordt onder meer beïnvloed door de mogelijkheden die je als onderneming hebt om financiële ondersteuning te bekomen.

👉🏽 Laat je helpen door dit schema bij de beoordeling van de redelijkheid van een aanpassing.

👉🏽 Volg de gratis online leermodule Handicap om beter te kunnen inschatten of een aanpassing redelijk is

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be