Ga naar hoofdinhoud

Escalatie na "keer terug naar je land"

Je bent de nieuwe personeelsmanager in een schoonmaakbedrijf. De relatie tussen het diensthoofd en een werknemer, Hatim, is bijzonder slecht. Hatim en zijn collega’s van vreemde origine voelen zich benadeeld tegenover de andere collega’s. Ze stellen vast dat ze systematisch zwaarder werk krijgen en vaker worden gecontroleerd. Op een dag heeft Hatim een discussie met zijn diensthoofd over zijn loon. Geïrriteerd zegt het diensthoofd: “Als het loon je niet aanstaat, keer dan terug naar je land.” Daarna escaleert de situatie. Hatim wordt op het matje geroepen omdat hij een broodje gaat halen tijdens de werkuren. Uiteindelijk stelt het diensthoofd je voor om hem te ontslaan. Hatim is lid van de vakbond en betwist zijn ontslag. Hoe pak je deze situatie aan?

Juridisch antwoord

Als de feiten worden aangetoond, kunnen de ongelijke taakverdeling en het ontslag van Hatim een direct onderscheid op basis van nationale origine uitmaken. Zo’n onderscheid is enkel gerechtvaardigd als het gaat om een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste. Dat betekent dat, gezien de aard en de context van de functie, enkel mensen van een bepaalde nationale origine de functie kunnen uitoefenen. Dat is hier niet het geval.
Racistische uitspraken doen en zwaardere taken toewijzen aan werknemers van vreemde origine kunnen ook een vorm zijn van psychosociale belasting en/of pesterijen op basis van origine. Raadpleeg deze informatie over welzijn.

Advies aan de manager

Als werkgever moet je aandacht hebben voor het welzijn van je personeel. Als een werknemer meldt dat hij zich niet goed voelt bij een bepaalde situatie, dan is het jouw verantwoordelijkheid om daarmee aan de slag te gaan. Dat is zeker het geval als het gaat om een hiërarchisch hoger geplaatste werknemer die zijn macht op een willekeurige manier lijkt te gebruiken.
Het is aanbevolen om:

  • een goed onthaal te organiseren,
  • open te staan voor verschillen tussen werknemers,
  • regels en procedures uit te werken, die een gelijke behandeling van iedereen garanderen,
  • de medewerkers hierover te informeren.

Verschillende instanties begeleiden bedrijven en organisaties die een diversiteitsplan willen ontwikkelen. Hier ontdek je de bouwstenen van een gedragen diversiteitsbeleid.

Actiris kan je helpen bij het opzetten van een diversiteitsbeleid in Brussel.

Fedweb biedt online informatie aan.

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be