Ga naar hoofdinhoud

Opdracht geven aan interimkantoor om te discrimineren

Bij een rekruteringsprocedure vraag je aan een interimkantoor om je een kandidaat te presenteren, die "echt van bij ons" is. Het interimkantoor heeft je al drie kandidaten van buitenlandse herkomst voorgesteld en dringt er op aan om deze kandidaten te presenteren. Je bent echter niet tevreden. 

Gaat het over discriminatie?


Juridisch antwoord

Je geeft het uitzendkantoor opdracht om geen kandidaten met een buitenlandse afstamming te selecteren

Een direct onderscheid op grond van nationale of etnische afstamming is enkel gerechtvaardigd als deze afstamming een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste is. 

Er is in deze situatie echter geen verantwoording op basis waarvan men kan aannemen dat de afstamming effectief doorslaggevend is om de uitzendarbeid te kunnen verrichten. 

Als het uitzendkantoor deze instructie opvolgt, zijn zij aansprakelijk als feitelijke uitvoerder van de directe discriminatie. Je kan mee aansprakelijk gesteld worden als opdrachtgever. 

De verboden gedragingen

Advies aan de manager

Het zou interessant kunnen zijn om jezelf de volgende vragen te stellen: waarom geef je die opdracht? Ben je bang dat hij of zij zich niet in het team zal kunnen integreren? Denk je dat deze medewerker voor specifieke problemen zou kunnen zorgen? Zou hij minder productief zijn? Zouden je klanten hem niet aanvaarden?

Vermijd veralgemening en kijk naar de voordelen die diversiteit voor je onderneming kan inhouden.

  • Door een bredere rekrutering en een focus op de competenties, heb je meer kans om de ideale kandidaat/kandidate te selecteren.
  • Je maakt je bedrijf aantrekkelijker door een imagoverbetering: kandidaten hebben meer interesse in een onderneming die diversiteit uitdraagt.
  • Werknemers zijn gemotiveerder en productiever, als ze zich erkend voelen.
  • Je verhoogt de efficiëntie van je onderneming, omdat je de samenleving - en het klantenbestand dat je bedient - beter weerspiegelt.

Actiris kan je helpen voor het opzetten van een diversiteitsbeleid in Brussel.

Fedweb biedt online informatie aan.


© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be