Ga naar hoofdinhoud

Een jongere om met jongeren te werken

Je rekruteert voor een organisatie die actief is in de vrijetijdssector en die zich richt tot jongeren. Je zoekt hiervoor een animator/animatrice voor activiteiten voor adolescenten. Bij het opstellen van de vacature wil je de toegang tot de functie beperken tot jongeren tussen 18 en 25 jaar.


Juridisch antwoord

De rekrutering beperken tot een specifieke leeftijdscategorie is discriminerend, tenzij het gemaakte onderscheid gerechtvaardigd kan worden. Dat is hier niet het geval. Je hoeft immers niet jong te zijn om te functie van jongerenanimator uit te oefenen. Dat zou een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste zijn. 

In het kader van bepaalde banenplannen kan het gerechtvaardigd zijn als een positieve actie.


Advies aan de manager

Aarzel niet om de competenties te vermelden, die vereist zijn voor de functie. Wanneer creativiteit of feeling met een doelgroep essentiële voorwaarden zijn voor de functie, vermeld dit dan in de vacature en beoordeel deze tijdens de selectieprocedure op objectieve wijze. Opgelet, een objectieve evaluatie mag niet zijn gebaseerd op stereotypes en vooroordelen betreffende de leeftijd. Vermeld de vereiste minimumkwalificaties. Bijvoorbeeld: alleen een brevet van monitor is vereist, maar een EHBO-brevet is een troef.

© Unia • Interfederaal Gelijkekansencentrum • www.ediv.be