De antidiscriminatiewetgeving biedt aan ondernemingen en overheden de mogelijkheid om maatregelen te nemen die de nadelen voorkomen of compenseren waarmee bepaalde groepen van werknemers worden geconfronteerd. Deze maatregelen – ook wel positieve acties genoemd – zijn rechtstreeks ingegeven door Europese richtlijnen voor gelijke behandeling. Het houdt in dat bepaalde groepen een tijdelijk duwtje in de rug krijgen om structurele ongelijkheden weg te werken.
Een positieve actiemaatregel is maar mogelijk wanneer de volgende voorwaarden zijn vervuld:
🚩 Positieve acties mogen niet leiden tot positieve discriminatie. Positieve discriminatie betekent dat een kandidaat voor een bepaalde functie niet aan dezelfde professionele vereisten moet voldoen als de andere kandidaten. Bij positieve actie is dit niet het geval: enkel bij gelijkheid van competenties, wordt voorrang gegeven aan de kandidaat van de doelgroep.
De federale regering publiceerde in 2019 een Koninklijk Besluit dat private ondernemingen en organisaties de mogelijkheid geeft om zelf positieve acties uit te werken. Een onderneming die een positieve actie wil uitvoeren, kan het plan dus laten goedkeuren door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid. Op die manier is zij er zeker dat haar acties wettelijk in orde zijn en is zij beschermd in geval van eventuele klachten.
👉🏽 Een Positieve Actie aanvragen doe je zo!
Enkele voorbeelden van positieve acties :
In tegenstelling tot het Koninklijk Besluit voor de private sector, bestaat er voor de uitwerking van positieve acties binnen de publieke sector (nog) geen wettelijk kader. Dit lijkt niet logisch gezien de duidelijke voorbeeldfunctie die de overheidssector zou kunnen hebben bij het wegwerken van structurele ongelijkheden in de samenleving. Unia pleit er voor om meer duidelijkheid te scheppen binnen welk kader publieke instellingen de mogelijkheid hebben om positieve actie (zoals bindende streefcijfers of quota) naar voren te schuiven.
Enkele voorbeelden van positieve acties binnen de overheid:
Je kunt het schema van de module Wet downloaden en verspreiden. De pdf is toegankelijk voor screenreaders.
Klik hier voor een geschreven uitleg bij het schema.