Je kunt als werkgever een onderscheid maken als iets wezenlijk of essentieel is voor een functie. Het mag enkel voor deze beschermde criteria:
Je mag een direct onderscheid maken op deze criteria als jouw beroepsvereiste de onderstaande drietraps-test doorstaat.
Ben je een jurist? Bekijk dan zeker ook de extra toelichting onderaan deze pagina.
Je gaat na of de beroepsvereiste eigen is aan de functie: het vereiste kenmerk moet wezenlijk en bepalend zijn aan de functie of aan de context waarin die functie wordt uitgevoerd. Dus kort samengevat: zonder dat vereiste kenmerk kan het werk niet uitgevoerd worden. Het is dus niet voldoende dat een bepaald kenmerk nuttig of gepast zou zijn voor het uitoefenen van de beroepsactiviteit. Je kijkt in detail naar de taken van de functie of naar de context waarin de functie uitgeoefend wordt.
Je controleert of de vereisten voor het kenmerk gevraagd worden voor een legitiem doel, dit is een geoorloofde arbeidsgerelateerde doelstelling. De doelstelling mag niet willekeurig zijn en moet voldoende zwaarwichtig zijn om een aantasting van het grondrecht op gelijke behandeling te verantwoorden. Bij betwisting moet de rechter de ware bedoelingen nagaan van de persoon, die wordt aangeklaagd voor vermeende discriminatie. Stereotypes, veralgemeningen of de wens om rekening te houden met de discriminatoire voorkeuren van het cliënteel kunnen nooit een legitieme doelstelling uitmaken. Je kunt een discriminatie ook niet rechtvaardigen door te zeggen dat het vermijden van discriminatie kosten met zich zou meebrengen of de concurrentiepositie kan aantasten.
Tenslotte moet het vereiste kenmerk in redelijke verhouding staan tot het nagestreefde doel. Je onderzoekt daarom of de beroepsvereiste niet buitensporig is ten opzichte van het doel dat je wil bereiken. Misschien kun je je doel ook met andere maatregelen bereiken? Tasten die het recht op een gelijke behandeling minder aan? Je vergelijkt de impact, die de verschillende mogelijke maatregelen hebben of zouden kunnen hebben.
Deze rechtvaardigingstoets is soms een kwestie van delicate afwegingen. Men moet elk geval apart analyseren en hierbij rekening houden met factoren zoals de evolutie van gebruiken en van de mentaliteit in de samenleving en van de situatie van degene, die het onderscheid toepast: een individu, een onderneming of een overheidsinstantie.
Voorbeeld van een toegelaten wezenlijke en bepalende beroepsvereiste: Huidskleur behoort tot de zogenaamde raciale kenmerken en is dus strikt beschermd. In uitzonderlijke gevallen, zal een werkgever of een werkgeefster toch een bepaalde huidskleur mogen vragen, bijvoorbeeld voor een acteur voor de vertolking van een bekende persoon zoals Nelson Mandela. 🚩 Voorbeelden, waarvoor het NIET toegelaten is: |
Dit zijn de voorwaarden voor een wezenlijke en bepalende beroepsvereiste:
🚩 Opgelet: de wezenlijke en bepalende beroepsvereisten mogen niet worden afgestemd op de negatieve vooroordelen die klanten, medecontractanten of werknemers uiten. De voorbereidende werkzaamheden zijn duidelijk: 'De legitieme doelstelling kan uiteraard geen verband houden met discriminatoire motieven. Zo kan niet als legitieme doelstelling worden aanvaard: de bereidheid om tegemoet te komen aan een discriminatoire voorkeur van klanten of van andere werknemers.' (zie arrest FERYN)
Je kunt het schema van de module Wet downloaden en verspreiden. De pdf is toegankelijk voor screenreaders.
Klik hier voor een geschreven uitleg bij het schema.